Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Växtbaserade färser gjorda på ärta

Visste du att vi har stor potential att odla baljväxter i Sverige men mycket lite förädling? (Det vill säga bearbetning av bönor och ärtor till andra, mer avancerade, produkter som exempelvis färs och filéer av ärtprotein).

Ärtor och andra baljväxter

Ärtor tillhör gruppen baljväxter. Växtbaserade färser gjorda på ärta innehåller ofta ärtprotein, vanligast som ett ärtproteinkoncentrat och blandas med andra ingredienser till önskad produkt. Produkter på ärtor innehåller vanligtvis gröna ärtor eller gula ärtor. 

Mungböna och sötlupin tillhör också gruppen baljväxter. Vi hittar nya och spännande varumärken som inkluderar olika typer av baljväxter i sina produkter. Sötlupin (ibland står det endast lupin) är precis som soja och jordnöt, en allergen. 

Baljväxter innehåller en bra mängd protein naturlig, och även kolhydrater, fibrer, fett, vitaminer och mineraler och klassas som ett näringsrika livsmedel. 

Du hittar färser gjorda på ärtor och andra baljväxter hos stora varumärken som Anamma, Kung Markatta, Findus och Färsodlarna bland annat.

Handla här:

Ärtfärs

Vi är nog mer vana vid sojafärs men idag hittar du även färs gjord på ärtor! Färsen är gjord på ärtprotein som blandas med diverse andra ingredienser och hittas som både stekfärs, formbar färs och torrvara. Ärtfärsen kan användas som vanlig köttfärs dvs. i en färssås eller formas till köttbullar och sedan stekas. Ärtfärs är neutral i smaken och kan smaksättas med valfria kryddor. Färsen är ett bra alternativ för de individer som har en sojaallergi.

Tempeh

Traditionellt görs tempeh på sojabönor men idag kan du hitta tempeh gjord på svenska ärtor och bönor. Tempeh på ärtor och bönor har en lite djupare smak än tempeh gjord på sojabönor. Produkten går att använda som traditionell tempe och finns i både frysdisken och i kyldisken.

Texturerad ärtprotein och andra substitut

Torkade bitar och granulat finns idag att köpa via tex. Kalino Foods och är baserade på ärt- och bondbönproteinkoncentrat. Dessa kan med fördel blötläggas i god buljong för mer smak. Produkten är neutral i smaken och kan smaksättas precis som man önskar.  Du hittar även biffar och bullar gjorda på ärtprotein från tex. Anamma som du enkelt värmer upp i en stekpanna.

Så gör du egen färs

Att göra egen växtbaserad färs är inte alls svårt. En bra grund är att blötlägga bönor och ärtor själv. Magnus Naess på Generation Waste ger dig receptet på vegofärs i 4 enkla steg.
Gör så här