Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Avsnitt 3: Klimatsmart skolmat

Skolan måste bli mer hållbar och öka takten för att nå klimatmålen. Men hur? Vi diskuterar en ny metod för en hållbarare skollunch.


Vår värd Lotta Bergkvist från White Guide Junior bjöd in forskaren Patricia Eustachio Colombo som kan räkna ut hur skolmaten både blir nyttigare och mer klimatsmart, utan att öka kostnaden. Vi får också träffa skolkockarna Maria Sundberg och Ibtihaj Alarini som visar vägen till hållbar matglädje. Runt bordet möter vi även Malin Holfve - Upphandling och support, Matilda Foodservice samt Ida Hermansson - Kundansvarig Menigo.


Den
betydelsefulla
skolmaten

I det här avsnittet pratar vi klimatsmart skolmat. Vi har träffat forskaren Patricia Eustachio Colombo som tagit fram en formel med vilken man kan räkna ut hur skolmaten både blir nyttigare och mer klimatsmart, utan att öka kostnaden. För skolmaten är väldigt viktigt, som Patricia säger. ”Den har en roll att jämna ut ojämlikheter i matvanor som vi vet finns i Sverige”. Elever ska få i sig näringsrik mat varje dag oavsett samhällsklass. För att hylla den betydelsefulla skolmaten lite extra delar vi varje år ut pris till ”årets skolrestaurang” på galan White Guide Junior.
En matsedel med 40% lägre klimatavtryck
En matsedel med 40% lägre klimatavtryck
Patricia Eustachio Colombo är forskaren från Karolinska Institutet som revolutionerat skolköket med en formel. Resultatet: en matsedel med 40% lägre klimatutsläpp.
Hej från köket!
Hej från köket!
Ibtihaj Alarini är och Maria Sundberg är skolkockar som arbetar hållbart, både med maten och eleverna. Läs mer om deras väg till hållbar matglädje.
Kockarnas kunskap är superviktig
Kockarnas kunskap är superviktig
Malin Holfve var menyplanerare till optimatstudien i Uppsala kommun. Hennes uppgift var att ta fram en mer klimatsmart och näringsrik matsedel.