Färs för ändamålet
Växtbaserad färs brukar delas in i två kategorier av tillverkarna, formbar färs och färs (icke formbara färser, även kallat stekfärs).
Formbar färs går att använda precis som vilken vanlig färs som helst. Men hur binder man ihop en icke formbar färs? Svaret är havregrynsgröt! Enkelt, billigt och dessutom helt veganskt. Se hur Magnus Naess lagar vegobiffar på två olika sätt med färs från Gudruns och Orkla.
Formbar eller ej?
Formbara färser
Stekfärs
Icke formbara färser, även kallat färs eller stekfärs, är oftast grovkorniga eller småsmuliga färser. Stekfärser är perfekta alternativ när du lagar en bolognese, tacofärs, lasagne, gratänger, eller andra rätter där färsen inte behöver hålla ihop till biffar. Denna variant av färs håller inte ihop vid tillagning som den formbara gör. Dessa typer av färser är milda och neutrala i smaken om inget annat står på paketet.
För bästa resultat ska den grovkorniga och småsmuliga färsen tillagas direkt från frysen och behöver inte tinas upp. Beroende på tillverkare hittar du färsen som fryst, kyld eller som torkad produkt.
Formbar färs
Formbara färser är mest lik köttfärs, kycklingfärs osv. Färsen håller ihop bra både innan och efter tillagning och är perfekt till hamburgare, vegobullar, järpar och andra liknande rätter.
Det går även bra att smaksätta precis som med köttfärs då färsen är mild i smaken. Är färsen smaksatt står det tydligt på paketet, tex. smak av timjan eller barbeque.
Den formbara färsen är oftast fryst och behöver tinas upp ca 30-60 min innan den kryddas och bearbetas, men går även bra att steka fryst om den inte ska formas.