Vägen till livet som korvhantverkare har varit krokig, men har ändå fört Petter Bendelin dit han är idag.
– Jag jobbat med reklam, musik, kläder och försäljning, vilket på olika sätt lett mig dit jag är idag. Och jag ser en stor nytta i alla erfarenheter jag fått längs vägen.
Steget var inte så stort som man kan tro. Pappan var kock och farmodern en matlagare av rang, så mycket tid spenderades i deras kök med styckning, långkok och sylta till jul. Mat blev en central del av livet, som fanns kvar när han styrde kosan mot huvudstaden för att göra karriär och spela musik.
Men åter till resan mot Korvfabriken. I takt med att Petters glöd för skrivbordsjobben falnade så tilltog experimenterandet hemma i köket på Kungsholmen. Han utvecklade sin hobby korvtillverkning och fortsatte att förkovra sig i ämnet på Eldrimner i Östersund.
– Där exploderade intresset. Jag testade säkert tio recept i veckan och vår lilla lägenhet översvämmades av korvutrustning. Då insåg jag att det var dags att göra något av det.
Lösningen var att Petter blev Korvkonsulten, som hyrde ut sig till restauranger och skapade korvar i nära samarbete med kockarna. Satsningen slog väl ut och verksamheten pågick under några år med gästspel på bland annat Fotografiska, Garba och Rosendals Trädgård.
– Jag kände att jag gjorde produkter som inte fanns någon annanstans, och ville inte bli omsprungen. Så jag började leta efter en egen tillverkningslokal.
2019 hittade han den – i ett gammalt sockerbruk i Roma. Ett knappt år senare rullade flyttlasset med familjen, en keramikateljé och mängder av begagnad charkutrustning av färjan i Visby. Ett nytt kapitel i livet kunde påbörjas.
Petter beskriver sitt företag som ett hjärteprojekt, där det är viktigt att han får göra saker på sitt sätt och inte vara beroende av investerarare.
– Det kanske låter förmätet, men jag gör det inte för att tjäna pengar. Självklart är det en förutsättning att det går runt, men jag gör det främst för att jag tycker att det är kul och viktigt. Att vi håller glöden vid liv och utvecklas, snarare än att finnas i kyldiskar på ICA över hela Sverige.
Foto: Joel Nilsson
Detta faktum visar sig i ingredienserna i de hyllade korvarna. Allt fläskkött hämtas från den ekologiska gården Havor, kött från Linderödsgrisar från Buttlegrisen och nötkött från Sigulds gård. Fänkål och lök kommer från den närliggande Buters Eko och även linserna skördas från gotländska fält.
– Får jag inte jobba med de råvaror jag vill så struntar jag i att göra korven, så enkelt är det. Jag försöker alltid knyta personliga kontakter med de jag handlar mycket av. Sen är det ju avgörande att vi små aktörer samverkar, lär känna och drar nytta av varandra.
Här finns det, enligt Petter, mer att utveckla. Exempelvis när det kommer till att lära sig mer om kollegornas verksamheter och produkter och minska avståndet mellan producent och restaurang. Att personen som beställt rätten upplever kvaliteten och närheten till den som producerat råvaran.
– Är man nyfiken och intresserad så blir det alltid bäst resultat. Så sväng förbi eller slå en signal till producenten och prata om produkterna – det har funkat bra för oss.
Text: Pål Särnblom Porträtt & matbilder: Joel Nilsson
Ålder: 41 år
Titel: Ägare & grundare av AB Gotland Korvfabrik
Utbildning: Charkuterist, Eldrimner – Centrum för nationellt mathantverk, Östersund
Följ på instagram: gotlandskorvfabrik