Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Gotländskt gin tar plats i finrummet

Länge leve måltiden | Avsnitt 17
Vad står på spel på Gotland?
Gotland är idag inte bara den bryggeritätaste platsen i Sverige. Även intresset för gotländskt gin blomstrar och sedan ett par år tillverkar Gotlands Ginfabrik sina prisbelönta droppar i ett gammalt mejeri i Visby.

Gotlands Gin­fabrik grundades 2021 och drivs av kompanjonerna och vännerna Sakarias Ronquist och Mathias Jöhnk. Båda är stockholmare i grunden, men öbor sedan 15 respektive tre år tillbaka. Idén till ett destilleri uppkom av en slump under en sushilunch under hösten 2021.

– Från början hade vi en idé om en lokal matkasse baserad på gotländska råvaror. Men eftersom underlaget är lite för dåligt för en året-runt-satsning så skrotade vi det. Mathias hade registrerat varumärket Gotlands Ginfabrik redan 2019, så vi beslutade oss för att köra på det i stället, berättar Sakarias.'

Gotlands gin lanserar glögg och vodka

Sagt och gjort, efter nio månader av lokalletning, flaskdesign, tillståndsans­ökningar och, framför allt, laborering med receptet kunde duon under ­sommaren 2022 lansera sin första produkt, Dry Gin. Sedan dess har sortimentet fyllts på med produkter som Pink Gin, färdigblandad Dry Martini, glögg och fatlagrad gin. Under sommaren 2024 lanserades också bolagets vodka.

– Vi har båda ett stort smakintresse i grunden. Själv är jag en matnörd som har lagt alldeles för mycket pengar på finkrogar genom åren. Men oavsett om det rör sig om mat eller dryck så är jag övertygad om att vi har nytta av att tycka om smaker och dofter samt att vi byggt upp vår smakbank, menar Mathias.

Tog hjälp av mästerkocken Luqaz Ottosson

Ambitionen var att skapa en elegant, klassisk gin som grundade sig i smaker som finns naturligt på Gotland, förpackat i en flaska som också förde tankarna till ön. De provsmakade sig igenom Systembolagets ginsortiment och tog hjälp av den naturintresserade, gotländska kocken Luqaz Ottosson för urvalet av ingredienser. Han bistod med en lista med ett 30-tal lokala växter och örter värda att prova.

– Tanken var en workshop tillsammans med Luqaz där vi kunde dofta, smaka och prova oss fram till basen. Men eftersom han blev involverad i Årets Kock fanns inte riktigt tiden till det, berättar Mathias.

Gotlands Ginfabrik grundades och drivs av Sakarias Ronquist och Mathias Jöhnk. Inspirationen till ginflaskorna kommer från mötet mellan havet och den gotländska kustens vågsvall.
Gotlands Ginfabrik grundades och drivs av Sakarias Ronquist och Mathias Jöhnk. Inspirationen till ginflaskorna kommer från mötet mellan havet och den gotländska kustens vågsvall.
Gotlands Ginfabrik grundades och drivs av Sakarias Ronquist och Mathias Jöhnk. Inspirationen till ginflaskorna kommer från mötet mellan havet och den gotländska kustens vågsvall.

Gotlands Ginfabrik grundades och drivs av Sakarias Ronquist och Mathias Jöhnk. Inspirationen till ginflaskorna kommer från mötet mellan havet och den gotländska kustens vågsvall.

Foto: Gotlands Ginfabrik

Prisbelönt gin som tagit sig in i finrummet

Men de fick listan och experimenterandet kunde påbörjas. Örterna destillerades var för sig och blandades sedan ihop med hjälp av pipetter. Steg för steg närmade sig duon den optimala kombinationen och doseringen.

– Vi är ju absolut inga kemister. Vid matlagning vet man vad som händer när man häller citron i en gräddsås, men vad som händer vid destillering och bränning hade vi ingen aning om från början. Men vi lärde oss och hittade till slut fram till ett recept vi båda tyckte var bra, säger Mathias.

Att det inte enbart var Mathias och Sakarias som tyckte att deras Dry Gin höll hög klass visar responsen. Ginen har mötts av mängder av fina omdömen och tävlingspriser under sin relativt korta levnad, ett faktum som duon självklart är väldigt nöjda och stolta över.

– Att få så fina omdömen direkt har givetvis öppnat en hel del dörrar till restauranger och finkrogar, både i storstadsområdena och här på ön, där vi nu finns mer eller mindre överallt, säger Sakarias.

Hemligt recept

Även om de av förståeliga skäl inte avslöjar hela receptet så ger de en liten försmak av vad som väntar i de snygga flaskorna. Här finns en grund av enbär, koriander, rosmarin och backtimjan, men även mer oväntade inslag som myskmadra, lavendel, pepparrot och tång. Smaken i deras Pink Gin kommer från gotländska jordgubbar, rabarber och fläder. Av ingredienserna är det enbart blodapelsinen som inte går att återfinna på ön.

Samtalet leds in på smaksättning och hur långt man egentligen får gå för att en produkt fortfarande ska få kallas för gin.

– Definitionen av gin är att den ska ha en alkoholhalt på minst 37,5% och att huvudsmaksättningen ska vara enbär. Och det är det ju många som inte lever upp till. Vi har aldrig velat göra t.ex. en salmbärsgin, vilket hade legat nära tillhands här. Målet har i stället varit en väl balanserad allroundprodukt som funkar lika bra i en dry martini som i en negroni eller GT, säger Mathias.

Nätverk av småskaliga producenter

Idéer till nya produkter saknas dock inte, berättar Sakarias. Dyker det upp intressanta möjligheter så testar de. Själva produktionen från destillering och bränning till filtrering och buteljering tar ungefär en vecka för vanlig gin och omkring tre för pink gin.

Att de delar lokal med ett antal andra småskaliga producenter har också lett till möjligheter och samarbeten.

– Vi har t.ex. gjort ett ginchips tillsammans med Ö-chips, som blev deras bäst säljande produkt förra året. Och i år gör vi en Pink Gin-sorbet tillsammans med Guteglass, vars kokutrustning vi även lånar vid vår glöggproduktion. Så det finns många knutpunkter, säger Sakarias.

En annan av företagets innovativa och hållbara idéer är att stansa in H20 under etiketten på varje flaska, för att uppmana till återbruk.

– Här på Gotland har nog nästan varje krog den som sin vattenflaska, vilket är jättekul och vår tanke från start, avslutar Mathias.

Missa inte senaste avsnittet av Länge leve måltiden

I detta avsnitt av Menigos samtalsserie Länge leve måltiden riktar vi blickarna mot Gotland och de utmaningar som finns för krögare och producenter som verkar där. Medverkar gör bland andra mästerkockarna Luqaz Ottosson och Stefan Eriksson samt Gotlands egen korvkung Petter Bendelin. 

Mer inspiration från avsnittet hittar du HÄR.

Gotlands Ginfabrik

Startat: 2021
Grundare: Sakarias Ronquist & Mathias Jöhnk
Kapacitet: Cirka 100 000 flaskor/år
Sortiment: Dry Gin, Pink Gin, The Dry Martini, Glögg, Cask Aged Gin & Vodka.