Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Avsnitt 10: Vinn mot svinn

Så får du gästen att vilja smaka mer och slänga mindre. Hur du skriver en meny och placerar en buffé kan påverka gästernas beteende. Vi pratar matsvinn och nudging med experter.

Runt bordet får vi bekanta oss med Ida Lemoine - Vd och medgrundare av Beteendelabbet, Michael Bengtsson - Chef för offentliga affärer på Menigo, Rickard Lundberg - Måltidsutvecklare på Dibber, Magnus Naess - Kock och utbildare på Generation Waste och Lisa Bjärbo - Kokboksförfattare och journalist.

En knuff i rätt riktning

En tredjedel av världens livsmedelsproduktion slängs. I skolan är det var sjätte lunch, fullt duglig mat som åker rätt ner i soporna. För att komma till rätta med produktions- och kökssvinn behövs god kommunikation och planering. Men för svinnet vid servering och på tallrik kan gästernas val och beteenden spela stor roll. Det börjar redan vid matsedeln. Att presentera maten på rätt sätt kan både skapa nyfikenhet och minska svinn.

Tillsammans med experter inom det offentliga matsverige har vi diskuterat matsvinn och nudging. Helt enkelt: hur man gör det lätt att göra rätt!

 

En
pionjär i skolköket

Magnus Naess har under sina 10 år som skolkock influerat en hel generation i vegetarisk mat och endast serverat grönt i matsalen. Till ”Länge leve måltiden” har han komponerat en cirkulär meny på växtbaserad färs och fluffigt blomkålsmos. Recepten hittar du här.

– Det är en hållbar och cirkulär meny, baserad på tänket om att använda hela grönsaken samt nyttja restresurser som överblivet havregryn och mos. Jag använde till exempel hela blomkålen som finhackad, gravad, i mos och sallad. För mig är det viktigt att råvarorna slinker in i flera olika rätter för att minimera onödigt matsvinn. Du har tidigare arbetat som kock på Globala gymnasiet i Stockholm, en helvegetarisk skola där du var med och utvecklade konceptet. Hur mottogs det av eleverna? – Det sjuka är att jag under mina 10 år bara haft positiv feedback från eleverna. Visst har det varit några elever som inte varit medvetna om att vi bara serverade vegetariskt, när de började på skolan, men det är just dessa elever som varit roligast att kunna vinna över.


Hur viktigt är presentationen av maten i skolmatsalen?

– Den är jätteviktig! Speciellt för vegetarisk mat, här får det inte falla på en dålig presentation. Vegetariskt får ofta en lite tråkig stämpel som ”fri från kött”, alltså att man har tagit bort någonting, men jag har inte själv under hela min kockkarriär tänkt att jag tar bort någonting, jag lägger istället till passion, glädje, färg och form. Som jag alltid brukar säga ”när du serverar vegetariskt så måste du vara en jäkla säljare helt enkelt”, det gäller att gå all in alltid.

 

Prishöjningar i branschen
Prishöjningar i branschen
Vilka produkter har blivit dyrare, varför har det blivit dyrare och framför allt - hur ska man göra för att behålla kvalitén? Menigos chef för offentliga affärer svarar.
Beteendestrategen: ta hjälp av nudging
Beteendestrategen: ta hjälp av nudging
Har du hört talas om nudging? Att med små medel ge människor en liten puff, så att det blir lätt att göra rätt val.
Vinn mot svinn!
Vinn mot svinn!
Tillsammans med experter inom det offentliga matsverige har vi diskuterat matsvinn och nudging. Helt enkelt: hur man gör det lätt att göra rätt!
Niklas Laninge - om hållbara knep
Niklas Laninge - om hållbara knep
Viljan av att leva hållbart är större än någonsin. Men ofta finns det ett gap mellan intentionen och hur man faktiskt beter sig. Beteendeexperten Niklas Laninge tipsar om hur man hjälper gästerna mot hållbara val.
Recept
Recept
Laga rätterna från måltiden i ditt kök. Här hittar du Magnus alla recept!
God mat som gör gott
God mat som gör gott
Som stor aktör inom livsmedelsbranschen vet Orkla att det är viktigt att ta ansvar. Ta del av vad företaget gör rent konkret för att göra skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv.
En matsedel som gör avtryck
En matsedel som gör avtryck
Med endast några få förändringar av ingredienser lyckades man skapa en näringsrik och klimatsmart skolmatsedel i Lunds kommun.
Kyckling från Sverige – gott för både dig och klimatet
Kyckling från Sverige – gott för både dig och klimatet
Hur serverar man enkelt en tallrik som är både god och klimatsmart? Välj kyckling från Kronfågel där all kyckling kommer från svenska gårdar. Kyckling som protein är också hälsosamt och en stor favorit hos många.
Skolmat med 40% lägre klimatavtryck
Skolmat med 40% lägre klimatavtryck
Patricia Eustachio Colombo är forskaren från Karolinska Institutet som revolutionerat skolköket med en formel. Resultatet: en matsedel med 40% lägre klimatutsläpp.