Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

5 Styckningstips för grillen

Henning Kvick arbetar som färskvaruspecialist på Menigo. I höst är han aktuell med sin bok "Meat Cravings". Här delar han med sig av sina bästa tips för grillen i sommar.

Få saker känns somrigare än att göra upp eld för att grilla grönsaker och en härlig köttbit. Men vad väljer vi att grilla? Idag är det mycket fokus på hållbarhet och köttet står ofta i fokus. Jag tycker att vi ska äta mindre kött, men när vi väl gör det bör vi välja kött av högre kvalitet. Våga även tillaga mindre kända styckningsdetaljer, då tar vi ett större ansvar i att använda hela djuret. En köttbit behöver inte väga 300g, välj mindre storlekar på proteiner och fyll istället på med säsongens alla härliga primörer och grönsaker.

5 syckningsdetaljer jag rekommenderar på grillen i sommar: 

Bavette: 
På vårt lamm från Irland har vi lyckats få fram denna något ovanliga detalj som är en del av tunnbringan. Detta smakrika lammkött lämpar sig utmärkt att ha på grillen.

Tri tip:
Hjortköttet ifrån Nya Zeeland är ett alternativ som har en liten påverkan på klimatet och där vi tar hand om hela djuret. Köttet från beteshjorten är milt i smaken och påminner mycket om nöt och har nästintill inget fett men höga halter av järn. Tri tip är tagen ifrån rostbiffen på hjorten.

Pluma:
Från rapsgrisen hittar vi denna detalj som länge har styckats ut på de spanska Ilbericogrisarna. Tips är att grilla den hårt så att den får en knaprig yta, lägg åt sidan och låt vila till önskad innertemperatur. 

Flap:
De flesta känner till flanken. Flap är en del av flanken men med grövre fibrer och är saftigare och mer smakrik än den närliggande flanken.

Liten Bogstek:
Tender, strip, teres major, bistro filét.. Det finns många namn på denna lilla styckningsdetalj. Som namnet antyder så är det en liten muskel som tas från bogen. Den ser ut som en liten oxfilé och blir både mör och smakrik vid rätt tillagning. 

När jag själv grillar blir det många olika grönsaker och frukter. Några av mina favoriter är sparris, svartrot, broccoli, portabello, aubergine, romansallad och färsklök. Men även potatis och rotfrukter blir godare när de grillas. Tänk på att koka dessa innan du lägger dom på grillen. Ananas och nektariner passar på grillen och blir en grym smaksättare på en dessert.

Här kommer två recept från min bok "Meat Cravings" (Less is more). En bok till alla köttälskare som vill bjuda en vegetarian på middag. Du hittar den på menigo.se och i bokhandeln i oktober.

Eldad Broccoli

4 personer
Tillagningstid: ca 20 minuter

2 broccoli
Olivolja av bättre sort
Färsk timjan, små plockade blad
Salt

1. Plocka broccoli i små buketter, lägg i en nätsil och rosta över öppen eld i 1-2 minuter.
2. Lägg i en bunke, ringla över lite olja, salta och strö över några färska timjanblad.

Grillad gulbeta med smörstekt svartkål och parmesan

4 personer
Tillagningstid: ca 60 minuter

8 Gulbetor
1 Svartkål
Rapsolja
100g Parmesan
50g Smör
Salt och peppar

1. Skölj betorna och lägg i en kastrull, fyll på med vatten så att det precis täcker.
2. Koka på svag värme tills de känns "al dente", använd potatissticka.
3. Plocka av bladen på svartkålen och lägg i en bunke.
4. Spola betorna snabbt under iskallt vatten och ta bort skalet med händerna.
5. Skiva betorna i 2cm tjocka skivor och lägg på ett fat, stänk över lite rapsolka. Salta, peppra och vänd försiktigt.
6. Grilla betorna så att de får en fin yta, samtidigt som du steker svartkålen i en gjutjärnspanna med lite smör och salt över den öppna elden.
7. Lägg betorna på ett fat, lägg på den stekta svartkålen och riv över rikligt med parmesan.
Grillade gulbetor
Meat Cravings
Henning Kvicks bok Meat Cravings kommer ut i oktober. "En bok till alla köttälskare som vill bjuda en vegetarian på middag".
Ni kommer att hitta den på menigo.se och på bokhandeln.